با توجه به تنوع هایی که در محصولات فولادی وجود دارد مهندسین و تولید کنندگان را بر آن داشت تا محصولات را بر اساس کاربری و نوع استفاده دسته بندی کنند که در این زمان دسته ای از محصولات را به سبد تولید اضافه کردند، به نام پروفیل ساختمانی که در انواع متفاوتی به بازار ارائه شد.
پیش از آن که به بررسی انواع پروفیل ساختمانی بپردازیم نیاز است تا تعریف کوتاهی از این محصول داشته باشیم، که پروفیل را به مقطعی می گویند که در طول ثابت و شکل های مختلفی تولید می شود که هر یک از آن ها را می توان در یک کار معین مورد استفاده قرار داد.
شاید در لحظه اول فکر کنید که انواع پروفیل ساختمانی را به راحتی می توان تفکیک کرد، اما این دیدگاه کاملا اشتباه می باشد. زیرا این محصول را می توان بر اساس نوع مواد اولیه ای که برای تولید استفاده شده است، شکل ظاهری و نوع ساخت تقسیم بندی کرد که هر یک زیر مجموعه های بسیاری دارند.
انواع پروفیل ساختمانی موجود در بازار ایران بر اساس شکل، مواد اولیه و نوع ساخت
با توجه به اینکه تولید کنندگان این محصول را در دو دسته ساختمانی و صنعتی روانه بازار می کنند، در این بخش به بررسی انواع پروفیل ساختمانی موجود در بازار ایران می پردازیم و نکاتی را با هم مرور می کنیم که این قابلیت را به شما می دهد که علاوه بر تفکیک آن ها در زمان تهیه، قیمت پروفیل مورد نظر خود را به راحتی بدست آورید.
با توجه به نیاز بازار و وجود کارخانه های متعددی که در این زمینه در کشور مشغول به فعالیت می باشند و همچنین در دسترس بودن مواد اولیه، شرکت های تولیدی را با این قابیلت رو به رو کرد که بتوانند تمامی طرح های پروفیل را پیاده سازی نمایند و به بازار تزریق کنند.
اگر بخواهیم دسته بندی را بر اساس شکل ظاهری به وجود بیاوریم، در زیر مجموعه این دسته بندی محصولاتی همچون پروفیل زد، پروفیل سپری، تسمه و… قرار می گیرند.
حال برای دسته بندی بر اساس مواد اولیه می توان محصولاتی همچون پروفیل گالوانیزه، کامپوزیتی، پی وی سی و… اشاره کرد که هر یک را می توان در یک مکان خاص مورد استفاده قرار داد.
آخرین دسته بندی را بر اساس نوع ساخت است که این قابلیت را داده است که هر کدام از این محصولات را به یک روش خاص تولید نمایند. این دسته بندی به سه نوع تقسیم می شود. روش اولی نورد سرد می باشد. روش دوم نورد گرم و روش سوم نورد مرکب که پروفیل ساخته شده با استفاده از هر یک از این روش ها قابلیت خاص خود را دارا می باشد. البته یک نوع تقسیم بندی دیگری نیز موجود می باشد به نام مستقیم و غیر مستقیم.
فرآیند و روش تولید پروفیل ساختمانی
این محصولات را به دو روش تولید می کنند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند، البته باید این نکته را نیز بیان کرد که هر یک از روش های ساخت برای یک محصول خاص مورد استفاده قرار می گیرد که به روش مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود.
روش مستقیم بسیار ساده بوده و پس از آن که ورق بر روی خط تولید قرار می گیرد با استفاده از غلتک هایی که تعبیه شده است حرکت کرده و سپس با استفاه از دستگاه هایی همچون برش به اندازه های استاندارد برش داده می شود و سپس با استفاده از پرس طرح مورد نظر پیاده سازی می شود.
اما در روش غیر مستقیم فرآیند تولید با مقداری تفاوت رو به رو می باشد به این صورت که پس از آنکه ورقه بر روی خط تولید قرار گرفت پس از طی کردن مراحلی به شکل لوله در می آید که حالا می توان با استفاده از جوشکاری اتصال را بر قرار کرد.
کاربردهای پروفیل ساختمانی
کاربردهای پروفیل ساختمانی بسیار زیاد می باشد و صنایع مختلفی را می تواند تحت پوشش خود قرار دهد. دایره این صنایع از درب و پنجره سازی تا سقف و راه پله و حتی در صنایع لوازم خانگی که در حالت کلی در ساختمان استفاده می شود، و همچنین نرده های حفاظ کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور مثال از پروفیل زد با توجه به سبک خاصی که تولید شده است، بسیار مناسب برای استفاده در سقف می باشد و مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای افزایش ایمنی سقف نیز بسیار تاثیر گذار می باشد.
یکی دیگر از این کاربردها با استفاده از پروفیل گالوانیزه می باشد که این قابلیت را به ساختمان می دهد که با توجه به ساختار و موادی که در تولید آن مورد استفاده قرار گرفته است می تواند در برابر زنگ زدن مقاومت بسیار بالایی از خود به نمایش بگذارد به طوری که در مکان هایی که امکان وجود رطوبت است به راحتی می توان از این محصول استفاده کرد.
ویژگی هایی که بر اهمیت پروفیل ساختمانی می افزاید
یکی از مهمترین ویژگی هایی که پروفیل ساختمانی دارد این است که در صورت استفاده از این محصول می توان وزن نهایی ساختمان را به شکل قابل توجهی کاهش داد.
یکی دیگر از ویژگی هایی که موجب شده است مصرف این محصول به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند نوع ساخت آن است که این قابلیت را به مهندسین و پیمانکاران می دهد تا در زمان استفاده انعطاف داشته و به راحتی بتوان آن ها را نصب نمود.
با توجه به شکل ظاهری و نظر بر اینکه در شکل ها و طرح های مختلفی تولید می شوند، به راحتی می توان از هر محصول در یک مکان خاص استفاده کرد که در صورت رعایت این نکات علاوه بر راحتی کارگران ایمنی را نیز افزایش می دهد.
سایزها و استانداردهایی که به وسیله آن ها پروفیل ساختمانی ساخته می شوند
یکی از مهمترین نکاتی که در ساخت این کالا باید با دقت بسیار زیاد مورد بررسی متخصصین و مهندسین این حوزه شود استفاده از استاندارد متناسب با محصول مورد نظر است. به طور مثال اگر قرار است محصولی را در مکانی با رطوبت بالا استفاده کرد، قوانین می گویند که باید این محصول را با استفاده از فرآیند گالوانیزاسیون در برابر رطوبت ایمن کرد.
با توجه به اینکه محصولات تولیدی این خانواده در ایران با استفاده از قوانینی که توسط DIN آلمان پی ریزی شده است مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله این استانداردها می توان به EN10219 اشاره کرد. از دیگر استانداردها می توان به DIN 59051، DIN 1022 نام برد که کاربرد بسیار زیادی دارند.
در حالت کلی دو نوع اندازه گیری در این محصول وجود دارد. سایز طولی و ضخامت که با توجه به اینکه در سایزها و ضخامت های مختلفی تولید می شود باعث شده است تا وزن های متفاوتی نیز از این محصول در دسترس باشد. سایزهای 6 و 12 متری به لحاظ طولی محصولات را تقسیم بندی می کند و همچنین این کالا با ضخامت های 2 و 2.5 در بازار به وفور یافت می شود.