بررسی ناودانی های unp و upa

مقایسه-دو-مدل-ناودانی

ناودانی در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد و انواع مختلفی را نیز شامل می شود. اگر بخواهیم یکی از انواع پروفیل های باز را بیان کنیم می توانیم به ناودانی ها اشاره کنیم. این قطعات در اکثر مواقع برای ساخت پایه و قاب های سازه مورد استفاده قرار می گیرند. هر یک از قطعات فلزی با توجه به شکل آن ها کاربرد های متنوعی دارند و شکل ظاهری این ناودانی ها مشابه حرف  Uانگلیسی می باشد.

سطح مقطع این قطعات از سه قسمت ساخته شده است که عبارتند از: بلند ترین ضلع آن جان ناودانی نام دارد و دو بخش دیگر آن که ضلع های کوچک تر آن هستند، بال نام دارد. همانطور که گفته شد ناودانی ها انواع گوناگونی را شامل می شوند که هر یک از آن ها کاربرد متنوعی در صنعت ساخت و ساز دارند. دو مدل  upa و unp که می توان گفت دو نوع از متداول ترین و رایج ترین انواع ناودانی ها به شمار می روند که در ادامه این مقاله آهن البرز به بررسی این ناودانی ها می پردازیم.

معرفی ناودانی upa

یکی از انواع ناودانی ها، upa هستند که به ناودانی های ایرانی نیز معروف می باشند. دلیل اینکه این قطعات به ناودانی ایرانی شهرت دارد این است که این نوع از پروفیل ها، با توجه به استاندارد های مهندسی کشور ساخته می شوند. بال های این قطعات طوری طراحی و ساخته شده اند که نسبت به دیگر مقاطع ناودانی ها، از ضخامت و وزن کمتری برخوردار می باشند.

بیشتر بخوانید: خرید آهن الات از کارخانه

این بال ها به صورت عمود بر جان ناودانی ایجاد می شوند و مخروطی شکل نیستند. این قطعات به دلیل سبک بودنشان، از قیمت پایین تری نیز برخوردار می باشد که این مورد یکی از مزیت های اصلی این ناودانی ها به شمار می آید. ناودانی های upa در تولید قاب و چهار چوب، تولید ماشین آلات سبک و در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد.

معرفی ناودانی unp

ناودانی های unp نیز یکی دیگر از انواع ناودانی ها هستند. بال های این قطعات نیز همانند ناودانی های upa بر جان پروفیل عمود می شوند و این بال ها ضخامت بالایی دارند و همین امر موجب شده است که این محصول استحکام بیشتری داشته باشد. یکی از تفاوت های ناودانی های upa  و unp در وزن آن ها است.

ناودانی-upa-و-unp

ناودانی های unp در ایجاد پروژه های سنگین ساخت و ساز، تولید ماشین آلات با وزن سنگین، تولید باد بند و ستوها کاربرد دارند. نکته قابل توجه در مورد این قطعات این است که در حال حاضر ناودانی های unp تنها در برخی از کارخانه های ایرانی در حال تولید هستند و اکثر این محصولات موجود در بازار، وارداتی می باشند.

تفاوت ناودانی های unp و upa

ناودانی های unp و upa تفاوت هایی با هم دارند که در این بخش از مقاله به مقایسه این دو ناودانی پرداخته می شود.

تفاوت ها از نظر وزن

نخستین موردی که باعث ایجاد تفاوت بین ناودانی های unp و upa می شود، وزن و ضخامت بال های آن ها است. در ابتدای مقاله با وزن و ضخامت این دو ناودانی آشنا شدیم و فهمیدیم که ضخامت و وزن ناودانی unp نسبت به ناودانی upa بیشتر و سنگین تر می باشد. وزنی که برای ناودانی upa در نظر گرفته شده است، کمتر از مقدار تعیین شده در جدول اشتال می باشد در حالی که وزن ناودانی unp نسبت به جدول اشتال برابر یا حتی بیشتر می باشد.

تفاوت ها از نظر قیمت

تفاوت دیگری که این دو نوع قطعات با هم دارند، قیمت های متفاوت آن ها است. با توجه به اینکه وزن ناودانی unp بسیار زیاد بوده و همچنین این نوع ناودانی ها در تعداد معدودی از کارخانجات تولید می شوند، می توان گفت که موجب بالا رفتن هزینه های آن می شود. بهتر است در ساخت پروژه های شخصی و کوچک از ناودانی upa استفاده شود، زیرا قیمت به صرفه تری را دارد. همچنین در ایجاد پروژه های صنعتی سنگین و بزرگ از ناودانی های unp  می توان استفاده نمود.

تفاوت ها از نظر استاندارد

ناودانی upa تحت استاندارد DIN-1026-2 بوده و ناودانی unp نیز تحت استاندارد DIN-1026-1 می باشد. همین مورد از دیگر تفاوت های این دو نوع ناودانی به شمار می رود. واضح است که الزامات این دو نوع استاندارد با هم متفاوت هستند.

تفاوت ها از نظر استحکام و مقاومت

یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ایجاد تفاوت بین ناودانی های upa و unp ، وزن و قطر ضخامت بال های آن ها می باشد. گفته شد که ضخامت بال های ناودانی unp بیشتر بوده و وزن آن نیز بیشتر می باشد و همین امر موجب بالا رفتن مقاومت و استحکام آن نسبت به ناودانی upa می شود. با توجه به مقاومت بالای ناودانی unp ، پیشنهاد می شود که در پروژه های سنگین از این نوع ناودانی استفاده شود.

سخن پایانی

ناودانی جزو پروفیل های پر کاربرد در صنعت ساخت و ساز هستند. در این مقاله سعی شد تعریفی از دو نوع ناودانی های متداول upa و unp داده شود و این قطعات از نظر وزنی، استحکام، قیمت و کاربرد مورد بررسی قرار گرفته شد. برای خرید ناودانی و گرفتن مشاوره قبل از خرید این نوع مقاطع فولادی باید از افراد کارشناس در این حوزه کمک گرفت تا در طول انجام فرآیند خرید با مشکل مواجه نشده و نتیجه کار به بهترین نحو ممکن انجام شود.

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *