ممکن است برایتان سوال پیش آمده باشد که تفاوت فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان با یکدیگر چیست ؟ آیا هر دو آنها به یک کارخانه اشاره دارد یا هرکدام از انها کارخانه ای جدا مجزا هستند ؟ در ادامه به برسی و مقایسه این دو شرکت و یکی از محصول های مشترک این دو شرکت ( تیرآهن ) می پردازیم.
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
کارخانه فولاد مبارکه از کاخانه های مشهور و به نام در عرصه تولید محصولات فولادی و انواع آهن آلات به شمار می رود.این کارخانه پیش نیاز و آهن آلات و فولاد بیش از سه هزار کارخانه دیگر را تامین کرده و صنایع مختلف از جمله صنعت نفت و پتروشیمی ، سازه ها و صنایع ساختمانی ، سازه های دریایی ، صنعت هوا فضا و… به تولیدات این کارخانه وابسته هستند . همچنین درصد قابل توجهی از محصولات این کارخانه و همچنین کارخانه ذوب آهن نیز به کشور های حاشیه خلیج فارس و همسایه و حتی برخی کشور های اروپایی و آسیای شرقی صادر میشوند .
کارخانه ذوب آهن اصفهان
ذوب اهن اصفحان یکی از بزگترین و اولین کارخانه های تولید فولاد ساختمانی و ریل در ایران است که با توجه به تجربه و قدمت این صنعت در ایران میتوان گفت سهم قابل توجهی از تولیدات عظیم آهن آلات و فولاد را در کشور دارد به همین دلیل به این کارخانه لقب مادر فولاد ایران را داده اند. با این تفاصیر میتوان گفت میزان فعالیت و کارکرد این کارخانه تاثیر مستقیم و بسزایی در معاملات صنایع فولادی و آهن آلات در سراسر ایران دارد .
لازم به ذکر است که محصولات کارخانه ذوب اهن اصفهان به بیش از بیست و یک کشور دنیا صادر میشود و فعالیت این کارخانه نقش مهم و غیر قابل انکاری در در زمینه ورود ارز به کشور دارد .از موارد کاربرد محصولات این صنعت نیز میتوان به پروژه های عمرانی و احداثی بزرگ مانند برج ها و ساختمان های تجاری بزرگ اشاره نمود .
تفاوت محصولات دو کارخانه فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان
دو کارخانه بزرگ تولید کننده صنایع فولادی و آهن آلات یعنی فولاد مبارکه و ذوب آهن علیرغم این که محصولات مشابه در تولیدات خود دارند ، محصولات منحصر به فرد و خاص نیز تولید و به بازار عرضه میکند. به عنوان مثال تیر آهن نمونه ای از محصولات مشترک دو شرکت است که هم در فولاد مبارکه تولید میشود و هم در ذوب آهن اصفحان از این رو دو کارخانه برای رقابت در بازار نیازمند دو فاکتور مهم اساسی در تولید تیر آهن هستند :
1.افزایش کیفیت محصول
2.کاهش نسبی قیمت
با توجه به پیشینه این دو کارخانه و همچنین با توجه به دو فاکتور و معیار بالا میتوان نتیجه گرفت که در زمینه تولید تیر آهن و میلگرد و … کارخانه ذوب آهن توانسته موفق تر عمل کند و سهم فروش بیشتری را نسبت به فولاد مبارکه کسب کند .
حال با یک نگاهی کلی به محصولات عمده هر کارخانه میتوان متوجه شد هر کدام در تولید چه محصولی بیشتر تمرکز و تخصص دارند و سهم فروش مربوط به هر محصول فولادی و یا اهنی کدام کارخانه بیشتر است .
محصولات عمده تولیدی کارخانه ذوب آهن اصفهان
+ ورق آجدار
+ ورق رنگی
+ ورق قلع اندود
+ ورق سیاه
+ ورق گالوانیزه
و …
محصولات عمده تولیدی کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
+ تیراهن هاش یا بال پهن موازی ( H )
+ تیر اهن بال نیم پهن موازی (IPE )
+ تیر اهن بال باریک شیب دار ( IPN )
+ ناودانی
+ میلگرد
+ شمش های ساختمانی
+ انواع فولاد صنعتی
و …
نحوه فروش محصولات کارخانه فولاد مبارکه اصفهان و کارخانه ذوب آهن اصفهان
محصولات هر دو کارخانه هم کارخانه محصولات فولاد مبارکه اصفهان و هم کارخانه ذوب اهن اصفهان هر دو از طریق بورس کالا به فروش میرسند . قیمت محصولات و تولیدات این دو کارخانه به موارد مختلفی بستگی دارد از جمله این موارد میتوان به فراهم بودن یا نبودن مواد اولیه فولاد و آهن آلات از قبیل سنگ آهن ، کنسانتره ، گندله و ذغال سنگ اشاره کرد .
از دیگر موارد موثر و مهم در قیمت گذاری فراورده های فولادی و آهنی میتوان به میزان تقاضای بازار و فروشندگان خرد و درشت اشاره کرد طبیعی است که به هر میزانی که تقاضا بیشتر باشد تولیدات کارخانه ها نیز بیشتر شده و در نتیجه تغییراتی هم در قیمت محصولات را شاهد خواهیم بود .موارد دیگری نیز در تعیین قیمت محصولات این دو کارخانه وجود دارد که در مقاله ای جدا به برسی کامل آنها خواهیم پرداخت .
همچنین بخش قابل توجهی از محصولات این کارخانه ها نیز به کشور های اروپایی و کشور های همسایه ایران صادر و قیمت آن با توجه به نرخ ارز به دلار تبدیل میشود . در سال های اخیر به دلیل برخی مسائل داخلی و خارجی مانند تحریم های غرب و یا موارد دیگر از قبیل نوسانات بازار بورس و … میزان عرضه و تقاضا در اکثر حوزه های فعالیتی کشور برهم خورده و عدم ثبات و یکنواختی در میزان عرضه و تقاضا گاها موجب نارضایتی کارخانه ها و شرکت های تولیدی سراسر کشور شده است و صنعت فولاد و آهن آلات نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دچار تغییراتی در گذر زمان شده است . با این حال اگر میزان تقاضای بازار بیشتر شود طبیعتا میزان تولیدات و عرضه به بازار نیز بیشتر خواهد شد اگر میزان عرضه به داخل ایران پاسخگوی نیاز بازار نباشد از میزان صادرات کاسته شده و به داخل ایران عرضه خواهد شد