آیا از شناخت ورق گالوانیزه و ورق استیل مطمئن هستید؟ بیشتر افراد در پاسخ به این عاجز خواهند بود و ذلیل آن وجود شباهت های ظاهری و ساختاری بین دو ورق فولادی است که کار تشخیص را برای افراد دشوار کرده است. هر دو این ورق ها نوعی ورق فولادی هستند که دارای فرآیندی تولید منحصر به فرد و ویژه ای می باشند. همچنین استفاده و کاربری آنها نیز کمی متفاوت با یکدیگر است.
با این حال، دانستن اینکه هر یک از این ورق ها در کجا مورد استفاده قرار می گیرند و کدام نوع برای پروژه ما بهتر عمل می کند، می تواند کمی گیج کننده به نظر برسد. اساساً ورق گالوانیزه با لایه محافظ در برابر خوردگی و اکسیداسیون مقاوم شده است و ورق استیل محصولی است که معمولاً به نام فولاد ضد زنگ شناخته می شود.
برای تعیین اینکه هر کدام از این ورق های فولادی برای چه فعالیتی مناسب است، باید بتوان به درستی این دو صفحه را که از نظر ظاهری بسیار شبیه هم هستند تشخیص داد تا آنها را در جای مناسب قرار داده و به درستی از آنها استفاده کرد.
با توجه به این موضوع که قیمت ورق ضد زنگ و ورق گالوانیزه تفاوت های با هم دارند اما در نگاه اول و برای افرادی که در این حوزه تجربه ای ندارند ظاهر آن ها مشابه به نظر می رسد و به همین جهت اغلب اوقات اشتباه گرفته می شوند و این موارد می تواند منتهی به هزینه اضافی برای انجام پروژه های مختلف شود. این دو نوع ورق فولادی از نظر استحکام، رنگ و مواد سازنده کاملاً متفاوت هستند.
تعیین اینکه هر یک از این ورق های فولادی برای چه کاری هستند، مستلزم این است که بتوانیم دو صفحه را از هم تفکیک کنیم تا بتوان از آنها در جای مناسب و در جای مناسب استفاده کرد. در این مقاله سایت فروشگاهی آهن البرز، تفاوت های اصلی بین این دو ورق و نحوه تشخیص بهترین آنها را مورد بحث قرار خواهیم داد.
کاربری ورق استیل و گالوانیزه
ورق های استیل و گالوانیزه معمولاً در صنایع متعددی مورد استفاده قرار می گیرند و به همین جهت جز پرتقاضا ترین محصولات فولادی در داخل کشور بشمار می روند. کاربردهای رایج این محصولات برای استفاده در محیط های مرطوب یا خارج از منزل است که ویژگی های ذاتی مقاوم در برابر زنگ زدگی را ارائه می دهد که آن را برای سال های طولانی از شر خوردگی و اکسیداسیون حفظ نماید.
ورق گالوانیزه معمولاً در ساخت تجهیزات تهویه مطبوع و سقف فلزی و نمای منازل و تجهیزات مورد استفاده در تولید مواد غذایی یا خدمات کشاورزی استفاده می شود. طیف گسترده ای از تجهیزات ساخته شده از ورق فلز گالوانیزه وجود دارد که در برابر زنگ زدگی، آسیب رطوبت مقاومت می کند و از بسیاری از فلزات دیگر در این نوع ورق فلزی سبک تر است. به طور خاص، ورق فلز گالوانیزه به دلیل استحکام و هزینه کمتر نسبت به ورق استیل، اغلب در پروژههای کمهزینه استفاده میشود.
اما از ورق های استیل معمولا به دلیل وارداتی بودن و قیمت بالای آن در پروژه های سنگین بکار گرفته می شود. بنابراین از ورق استیل در ساخت آسمان خراش ها، پله ها، ساختمان ها و مجسمه ها، اتومبیل، راه آهن، هواپیما و بسیاری دیگر از محصولات و پروژه های مشابه استفاده می شود.
هدف اصلی هر دو ورق جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی است، اما تفاوت در دستیابی به این مورد است که به دلیل ساختار قویتر استیل، قطعا راه حل بهتری نسبت به ورق گالوانیزه برای مقاومت در برابر زنگ زدگی محسوب می شود.
استاندارد های تولید ورق گالوانیزه و استیل چه تفاوتی دارند؟
در تولید قطعات و محصولات فولادی استاندارد های جهانی و ملی زیادی وجود دارند که تمام تولید کنندگان باید با رعایت و بکارگیری از آنها محصول مورد نظر را ساخته و پس از تاییدیه های لازم به بازار آهن آلات کشور عرضه کنند. ورق گالوانیزه و ضد زنگ نیز از این قاعده مستثنی نمی باشند و هر یک دارای استاندارد های مخصوص به خود بوده و کارخانجات باید با رعایت این اصول و استاندارد ها صفحات فولادی خود را عرضه نمایند.
بیشتر بخوانید:قیمت آهن الات
اصلی ترین استانداردی که در تولید ورق های استیل باید رعایت شده و کارخانه ها طبق آن محصول خود را تولید کنند، استاندارد جهانی ASTM است، و برای ورق گالوانیزه هم چون بیشتر در داخل کشور ساخته می شود، استاندارد مورد نیاز مربوط به استاندارد ملی شماره 8549 می باشد.
تولید کنندگان ورق استیل و گالوانیزه
از تفاوت های دیگر بین ورق استیل و گالوانیزه، کارخانه های تولید کننده این دو صفحه فولادی است که اختلاف قیمت موجود بین آن ها نیز ناشی از همین برند و کارخانه تولید کننده آن ها می باشد. ورق استیل به دلیل ساختار پیچیده و میزان استفاده از عناصری مانند کربن، کروم، نیکل و آهن بیشتر در کارخانه های بیرون از مرز ایران ساخته شده و اصطلاحا وارداتی هستند. به همین خاطر از قیمت بالاتری نسبت به ورق گالوانیزه برخوردار می باشد.
تولید کنندگان عمده ورق استیل در جهان را می توان به ترتیب تیسکو چین، وایسی تایوان، یوسکو تایوان، ویراج هند، پوسکو کره و تسکو استیل کره نام برد که عمده نیاز جهان به این صفحات استیل را تامین می کنند.
ورق گالوانیزه اما بیشتر در کارخانجات تولید آهن و فولاد کشورمان ساخته و به بازار ایران و حتی سایر کشور ها صادر می گردد. به همین جهت از قیمت پایین تری نیز نسبت به ورق ضد زنگ برخوردار بوده و میزان استفاده از آن نیز به دلیل هزینه پایین تر بیشتر از ورق استیل می باشد.
عمده تولید کنندگان ورق گالوانیزه در ایران عبارتند از کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، کارخانه هفت الماس، کارخانه ورق شهرکرد و کارخانه روی اندود کاوه می باشند.
روش تولید ورق گالوانیزه و استیل
آماده سازی سطح ورق ها، تشکیل لایه های آلیاژی با فرایند گالوانیزه و تفکیک قطعات معیوب و بازیابی آنها سه مرحله تولید ورق های گالوانیزه می باشد. کل چرخه تولید این صفحات در این سه مرحله خلاصه شده و با توجه به سطح کیفی آلیاژ استفاده شده، کیفیت ورق های گالوانیزه با یکدیگر فرق خواهد کرد. این روش تولید تقریبا در همه کارخانجات تولید ورق فولادی گالوانیزه در حال اجرا بوده و استاندارد های لازم را نیز کسب کرده است.
اما مراحل تولید ورق استیل دارای پیچیدگی های بیشتری نسبت به ورق گالوانیزه بوده و به همین دلیل است که از استحکام و همچنین قیمت بالاتری نیز برخوردار است. مراحل کلی تولید ورق ضد زنگ به صورت زیر می باشد:
- ذوب مواد خام استیل
- حذف کربنات اضافی از مواد خام
- تنظیم مواد ذوب شده برای یکدست شدن قطعات تولیدی
- فرم دهی در کوره های با دمای بالا (به روش نورد گرم)
- فرایند آنیلینگ اولیه و قرار گرفتن مواد در کوره های حرارتی
- اسید شویی با استفاده از حمام های اسیدی و انجام عملیات اکسید زدایی
- آنیل کاری نهایی و استفاده از فرایند نورد سرد برای براق و یکدست شدن ورق
- کنترل کیفیت ورق ضد زنگ تولید شده توسط نیرو های متخصص با بکارگیری آزمون ها و ابزار تخصصی