یکی از مشکلاتی که از دیر باز صنعت کشور را دچار لطمات متعددی کرده است، رانت به وجود آمده به وسیله بعضی از سازمان ها و دستگاه های دولتی می باشد که به بعضی از بستگان و نزدیکان خود می دهند که معضلات بزرگی را برای صنعت کشور به وجود آورده است.
رانت ها و ویژه خواری هایی که موجب افزایش هزینه تولید و نوسانات متعددی که در این بازار به وجود آورده است و در این بین زنجیره ای از مشاغل کشور را با مشکلات عدیده ای رو به رو ساخته است. زیرا از صنعت فولاد می توان به عنوان صنعتی نام برد که تاثیر مستقیمی بر بسیاری از صنایع و مشاغل خواهد گذاشت.
با توجه به اینکه در این بازار مهمترین عامل تاثیر گذاری بر قیمت مقاطع فولادی میزان عرضه و تقاضا می باشد در صورت بر هم خوردن این توازن مشکلاتی را پدید می آورد. به طور مثال در زمانی که تقاضا برای محصولی افزایش یابد میزان قیمت آن نیز افزایش می یابد و در صورت بروز رکود قیمت ها کاهشی خواهند شد.
یکی از نکاتی که در این بازار باید رعایت شود عدم مداخله دولت ها در آن است و از وارد آوردن شک های هیجانی همچنین قیمت گذاری هایی که به صورت دستوری اعمال می شود جدا پرهیز نمایند، زیرا در این صورت دلال ها عنان کار را در دست خواهند گرفت و مشکلات بزرگی را به وجود خواهند آورد.
طرح مجلس برای حذف امضاهای طلایی در صنعت فولاد
آقای فیروزی سخنگوی کمیسیون معادن مجلس می گوید مجلس طرحی را برای مبارزه با دلالان کلان و رانتی که در این زمینه به وجود آمده است، آماده کرده که با نقطه نظر مثبت سایر نمایندگان تصویب خواهد شد و خواهید دید که طرحی که به نام توسعه و تولید پایدار فولاد نام دارد می تواند کمک شایانای به این صنعت کند.
در این طرح کمیسیونی به عنوان رصد و پایش بازار شکل گرفته است که می تواند به خوبی راهکارهایی را برای برون رفت از این مشکلات ارائه دهد و با ارزیابی و نظارت دقیق بر تمامی بخش های تولیدی از بروز مشکلاتی که این روزها با آن رو به رو هستیم جلوگیری نماید و بزرگترین چالش که به نام امضای طلایی مطرح است کاملا حذف خواهد شد.
بعضی از افراد هستند که توانسته اند با نفوذ در بین مسئولین به راحتی مواد اولیه برای تولید را به قیمت بسیار پایین خریداری می کنند و سپس با احتکار و انبار آن ها را در زمانی که مواد اولیه ای در بازار نیست به فروش می رسانند و سودهای کلانی کسب می کنند.
در این بین اما فاطمی امین دست به کار شده و با ارائه برنامه ای سه مرحله ای به جنگ این رانت بزرگ رفته است. در این برنامه 3 مرحله مورد نظر است، در اولین گام عرضه مصنوعات فلزی در بورس و رصد و پایش از دیگر فعالیت هایی است که در صورت به انجام رسیدن دقیق و بدون ایراد می تواند بزرگترین مشکلات را از این صنعت مرتفع سازد و دست دلالان را کوتاه نماید.
بخشنامه های یک شبه بلای جان صنعت فولاد
در این بین اما بخشنامه هایی وجود دارد که تعداد آن ها بسیار زیاد می باشد و بر مشکلات این صنعت افزوده است که در ابتدا باید بسیاری از آن ها لغو و یا تغییر پیدا کند، زیرا بعضی از آن ها آنقدر فسادزا می باشند که مسئله امضاهای طلایی را به میان آورده اند و دلالان بسیاری در این بین به راحتی توانسته اند سودهای کلانی را کسب کنند.
اما با ورود سامانه جامع تجارت و ثبت داده های شرکت های فولادی در آن می تواند بسیاری از این مشکلات را بر طرف کرده و شفافیت را به میان آورده که به راحتی بسیاری از معضلات به وجود آمده همچون کمبود عرضه و تولید را رفع نماید.
مسئله مهمی که در این بین وجود دارد و کارشناسان نیز به آن تاکید فراوانی کرده اند، لزوم رصد میدانی تمامی بخش ها و دقت بسیار زیاد در آن است که در صورت رعایت نکردن می تواند مشکلات بزرگی را پدید آورد.