در چند سال گذشته با توجه به افزایش لحظه ای نرخ ارز و نوسانات شدیدی که وجود داشت بازارهای مختلفی مخصوصا بازار آهن و محصولات وابسته به آن را دستخوش تغییرات و نابسامانی عجیبی رو به رو ساخته بود که مشکلات بزرگی را برای تولید کنندگان و همچنین مصرف کنندگان به وجود آورده بود.
این بی ثباتی باعث شده است تا تولیدکنندگان به صورت لحظه ای قیمت های خود را تغییر داده و به طبع آن مصرف کنندگان نیز مجبور هستند برای بررسی و یافتن قیمت اصلی هر لحظه با عرضه کنندگان در حال تبادل اطلاعات بوده و قیمت ها را بروز کنند.
مشکلات اقتصادی به وجود آمده به حد زیادی بالا بوده است که تولید کنندگان و فعالان این صنعت را با دلسردی رو به کرده است، به طوری که می توان اذعان کرد که متاسفانه تعدادی از کارخانه های شاغل در این حوزه دچار تعطیلی کامل و یا افت تولید رو به رو بوده اند. گاهی هزینه های افزایش و نوسانات موجود در قیمت ارز به حدی بالا می باشد که دیگر عوامل را به حاشیه رانده و تاثیر گذاری آن ها به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
در این مقاله می خواهیم به بررسی عوامل مختلفی که ممکن است در مسیر بی ثباتی تاثیر گذار باشند را با یکدیگر بررسی کرده و نگاهی اجمالی به آن ها می اندازیم امید است تا پایان همراه ما باشید.
تاثیر مواد اولیه در قیمت آهن
مواد اولیه یکی از مهمترین ارکان تشکیل دهنده محصولات آهنی می باشد و در صورت نبودن و یا کاهش آن مشکلاتی که به وجود می آید گاهی آنقدر چشمگیر و مهم است که حتی ممکن است کارخانه و شرکت تولیدی را با تعطیلی رو به رو کند.
چرخه تولید این گونه است که مواد اولیه همچون سنگ آهن و قراضه یا به اصطلاح ضایعات وارد کارخانه شده و پس از طی کردن مراحلی که در فرآیند تولید مورد نیاز است و عملیات های که صورت می پذیرد آهن مورد نظر ساخته می شود. با توجه به این اهمیت در صورت نبودن و یا کم شدن مشکلاتی بزرگی به وجود می آید.
این پایان چالش نیست و ممکن است مشکلات طبیعی نیز در این بی ثباتی تاثیر مستقیم داشته باشند. از جمله این معضلات می توان به تغییر ساعتی که در پاییز به وجود می آید اشاره کرد. به طور مثال در این فصل همچنین فصل زمستان به علت آن که پروسه تاریکی و شب زودتر آغاز می شود و مراحل استخراج و حمل سنگ آهن را با مشکلات حیاتی رو به رو می کند در نتیجه میزان تولید کاهش پیدا می کند.
هزینه های مختلفی که به کارخانه تحمیل می شود
پس از تولید و آماده شدن محصول حالا زمان حمل آن فرا رسیده است. متاسفانه این روزها هزینه های حمل و نقل نیز به شدت افزایش یافته است و می توان آن را به هزینه هایی که در پروسه تولید افزوده شده محاسبه نمود. به طور مثال قیمت تیرآهن افزایش می یابد. البته اگر نیاز باشد تا مواد اولیه از خارج از کشور وارد شود هزینه های حمل به طور صعودی افزایش می یابد.
یکی دیگر از این معضلات قیمت نفت می باشد. برای تولید محصولات فلزی و تامین حرارت کوره ها از سوخت های فسیلی استفاده می شود، در نتیجه افزایش قیمت نفت می تواند هزینه های تولید را به شکل سرسام آوری افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: قیمت روز آهن الات
البته هستند کارخانه هایی که با استفاده از برق و گاز کار می کنند که در صورت قطع هر یک از آن ها خط تولید از کار افتاده دیگر محصولی تولید نمی شود، در نتیجه بازار با کمبود عرضه رو به رو می شود و قیمت آن نیز به شکل قابل توجهی افزایش می یابد.
بازارهای جهانی و تاثیراتی که در قیمت آهن می گذارد
یکی از مهمترین مسائلی که باعث می شود بازارهای جهانی تحت تاثیر قرار گیرند و در بی ثباتی تاثیر شگرفی داشته باشند کاهش تولید و یا افزایش تقاضا می باشد. به طور مثال اگر کشور چین که به عنوان بزرگترین تولید کننده فولاد است تصمیم بگیرد که محصولات تولیدی خود را صادر نکند قیمت های جهانی به شکل افسار گسیخته ای افزایش می یابد.
البته از مشکلاتی که تحریم بر روی صنعت فولاد ایران وارد آورد نیز نمی توان به سادگی عبور کرد. معضلاتی که این تحریم ها به وجود آوردند به حدی بالا بود که تولید کنندگان بزرگ کشور را با مشکلات بزرگی رو به رو ساخت.
صنایع وابسته و تاثیر آن بر قیمت آهن
یکی از صنایع وابسته به محصولات فلزی صنعت خودرو سازی می باشد. بی ثباتی که در قیمت آهن به وجود می آید قیمت پروفیل صنعتی را افزایش داده و هزینه های مربوط به ساخت بدنه را نیز افزایش می دهد و در نتیجه قیمت خودرو را نیز مانند آن افزایش می دهد.