از روز نخست استفاده از فولاد بود که، استفاده از ورق روغنی با سیاه و گالوانیزه به شکل قابل توجهی مورد استقبال قرار گرفت زیرا با استفاده از این فلز ارزشمند علاوه بر اینکه می توانستند نیاز خود را تامین نمایند مراحل ساخت آن نیز چالش سختی را به وجود نمی آورد.
حالا پس از گذشت سال ها و پیشرفت های علمی که به وجود آمده است انواع مختلفی از این محصول استراتژیک ساخته شده و توانسته در بیشتر کاربری ها نیاز مشتریان را بر طرف نماید، که این به خودی خود امکان پذیر نبود و نیازمند تلاش شبانه روزی متخصصین این حوزه بوده است.
انواع ورق های مختلفی در بازار موجود می باشد که به راحتی می توانید هر یک را تهیه نمایید. از جمله آن ها می توان به ورقه های گالوانیزه، روغنی و سیاه اشاره کرد که هر یک را بر اساس روش ساختی که مورد استفاده قرار گرفته است و یا متریالی که در تولید استفاده شده است این تقسیم بندی را ایجاد کرده است. اما در این مقاله می خواهیم با ورقه های آلیاژی آشنا شده و کاربردهای آن را مورد بررسی قرار دهیم.
اگر بخواهیم از تامین کنندگان آن نام ببریم می توان به کشورهای اکراین و کره جنوبی اشاره کرد که نیاز کشورهایی غرب آسیا همچون ایارن را تامین می کردند. اما پس از گذشت سال ها و اهمیتی که این کالا در صنایع پایین دستی دارد شرکت های داخلی را بر آن داشت تا با سرمایه گذاری برای تامین نیاز داخل دست به کار شوند.
هر چیزی که راجع به آلیاژ باید بدانید
در ابتدا لازم است تا با مفهوم آلیاژ و با چرایی استفاده از آن آشنا شویم که می تواند دیدگاه ما را در استفاده از آن تبعین کرده و مزیت هایی که در محصول پدید می آورد را برای ما روشن سازد.
پس از آن که دانشمندان توانستند با استفاده از تکنولوژی و راهکارهایی که مهندسی متالوژی پیش روی آن ها گذاشت با ترکیب چند ماده، مواد مختلفی را پدید بیاورند گره بزرگی که سد راه مهندسین بود را بر طرف کرده و این لحظه نقطه عطف تکنولوژی مواد به حساب آمد.
با استفاده از مزایای متالوژی و راهکارهایی که ارائه داد مهندسین توانستند از ترکیب چند ماده و عنصر، آلیاژ را پدید آوردند. استفاده از آلیاژ به حدی جذاب بود و توانست قابلیت های زیادی را به محصولات اضافه کند که این به تنهایی یک تحول شگرف شناخته می شود.
استفاده و ترکیب مواد و مقاطع مختلفی همچون کربن، قلع، نیکل و… در حالت کلی آلیاژهای متعددی را به وجود می آورد از جمله آن ها می توان به آلیاژ فولاد، آلومینیوم، برنز و… اشاره کرد که هر یک را می توان در یک کاربری خاص مورد بهره برداری قرار داد. این تفاوت باعث می شود قیمت انواع ورق آلیاژی تفاوت هایی داشته باشد.
انواع ورق های آلیاژی
اگر بخواهیم این محصول را بر اساس میزان آلیاژ دسته بندی کنیم، دو دسته کم آلیاژ و پر آلیاژ می توان ایجاد کرد که در زیر مجموعه هر یک محصولات متنوع بسیاری موجود می باشند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را داشته و این تفاوت ها باعث شده است نوع استفاده هر یک نیز متفاوت باشد.
از مهمترین محصولاتی که در زیر مجموعه محصولات با درصد آلیاژ بالا قرار می گیرد می توان از ضد زنگ نام برد که تحول بزرگی را در مواجه با رطوبت داشته است و در این بین از تغییر رنگ و فرسودگی آن نیز جلوگیری می نماید. لازم است این نکته را نیز بیان کنیم که درصد آلیاژ مورد استفاده بین 10 تا 15 درصد می باشد.
محصولاتی که میزان آلیاز استفاده شده در آن بین 1 تا 6 درصد می باشد که به محصولات کم آلیاژ معروف هستند. با توجه به اینکه وزن آن ها کم می باشد و البته به صورت نازک نیز تولید می شوند و البته مقاومتی که دارند در بسیاری از صنایع همچون خودروسازی می توان از آن ها استفاده کرد زیرا در برابر ضربه و فشار می تواند مقاومت بسیار خوبی از خود به نمایش بگذارد.
یک راه دیگر نیز برای دسته بندی این محصولات وجود دارد که بر اساس متریال و مواد اولیه ای که در تولید استفاده شده است ایجاد می شود. از جمله آن ها می توانیم به ورقه های آلومینیومی، برنجی، پیوتر، طلا، نقره، استیل، کربن استیل، آجدار، آمالکام و… اشاره کرد.
ورق های دیگری نیز موجود هستند که بسیار پرکاربرد و معروف می باشند از جمله آن ها می توان به A516 اشاره کرد که می تواند در دماهای بسیار بالا مقاومت مثال زدنی از خود به نمایش بگذارد. نوع دیگر این خانواده A36 می باشد که می تواند در دریا و مجاور آب های شور بدون هیچ خدشه ای به فعالیت خود ادامه دهد و نگرانی ای بابت خوردگی و تجزیه آن وجود ندارد. ورق MO40 که در تولید آن منگنز و کربن نیز استفاده شده است. ck45 نیز یکی دیگر از محصولاتی می باشد که در داخل از آن بسیار استفاده می شود و از ترکیباتی همچون سیلیسیوم و منگنز ساخته شده است.
مزایای ورق های آلیاژی و قابلیت هایی که دارد
مزایای متعددی را می توان برای این محصول متصور شد. از جمله آن ها می توان به مقاومت های مختلف اشاره کرد که به محصول اضافه می شود. به طور مثال در برابر ضربه و فشار، مقاومت در برابر کشش، مقاومت در برابر خوردگی و… که موجب شده است هر یک از این محصولات را به راحتی برای یک کاربری خاص مورد استفاده قرار داد.
باید به این نکته نیز اشاره کنیم که اگر فلزی را بخواهیم به صورت خام و خالص مورد استفاده قرار دهیم شاید هیچ یک از این مزایا را نداشته باشد و گاهی ممکن است چالش های بزرگی را به وجود بیاورد که در این مسیر لطمات جبران ناپذیری ایجاد می شود. در نتیجه لازم است تا بر اساس کاربری محصول مورد نظر استفاده شود.
با توجه به موادی که استفاده شده است و همچنین ترکیبات شیمیایی که مورد استفاده قرار گرفته است و پیوندهای مولکولی که به وجود آمده است به بعضی از محصولات خاصیتی تزریق می کند که می تواند در برابر گرما و حرارت مقاوم و در بعضی از آن ها در برابر سرما مقاوم باشند که نیاز است پیش از تهیه و انتخاب به تمامی نکات توجه فرمایید.
کاربرد ورق های آلیاژی
هر یک از ورق های این خانواده این قابلیت را دارند که برای یک کاربری خاص مورد استفاده قرار گیرند. دلیل این نوع فعالیت به مواد اولیه که در تولید استفاده شده است، نوع ساخت و میزان آلیاژ بستگی دارد که هر یک از محصولات را برای کاربری منحصر به فرد آماده کرده است.
اگر بخواهیم به صورت کلی کاربری این محصول را بیان کنیم می توانیم در صنایع متعدد از آن بهره ببریم. به طور مثال در صنایع غذایی، نفت، پتروشیمی، پالایشگاه و در هر فعالیتی که ممکن است میزان دمای زیاد را تجربه کند می توان از آن استفاده کرد.
از دیگر کاربردها می توان به ساخت مخازن نغتی و حمل سوخت، صنایع مرتبط با محصولات دریایی، محصولات ضد سایش، یخچال های صنعتی که در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، محصولات مرتبط با خودروسازی و همچنین هواپیماسازی اشاره کرد که با توجه به تنوعی که در کاربری ها وجود دارد بر اهیمت این کالا افزوده است.