بطور کلی از تمام مقاطع فولادی موجود در بازار آهن الات کشور به منظور مقاوم سازی و استحکام بخشی حداکثری استفاده می شود. به همین جهت استفاده از این محصولات فولادی در پروژه های ساختمانی باعث جلوگیری از آسیب های جدی در مواقع بحرانی مانند زلزله به بخش های مختلف ساختمان می شود.
یکی از مصالحی که موجب محکم شدن و مقاوم شدن ساختمان در برابر زلزله، سیل، طوفان های شدید و… می شود، میلگرد ها هستند. میلگرد انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها برای قسمتی از ساختمان استفاده می شود. این محصول کاربرد فراوانی در بخش های سقف و فوندانسیون سازه های بزرگ و کوچک دارد. یکی از انواع میلگرد های پرکاربرد، میلگرد های حرارتی هستند؛ این نوع مقاطع فولادی برای جلوگیری از بروز آسیب هایی همچون ترک خوردگی های بتن که در اثر حرارت اتفاق می افتد، مورد استفاده قرار می گیرند. اصطلاحا به این عمل، آرماتور بندی نیز گفته می شود.
کاربرد های میلگرد حرارتی
یکی از مهم ترین کاربرد های استفاده از میلگرد حرارتی در ساختن ساختمان، بالا بردن مقاومت و استحام در سقف ها می باشند. چرا که سقف ها به صورت افقی قرار دارند و چون بخشی از حجم ساختمان را تحمل می کنند، می توانند در برابر مشکلات احتمالی، نسبت به بخش های دیگر سازه آسیب پذیر تر باشند. پس باید هر آنچه که برای مقاوم سازی سقف ها می توان انجام داد را در نظر داشته باشید.
در این قسمت به کاربرد های میلگرد حرارتی اشاره شده است:
- بالا بردن باربری سازه
- جلوگیری از گسستگی سقف و بالا بردن مقاومت آن
- به حداقل رساندن احتمال فروریختگی سقف هنگام زلزله و آسیب های دیگر
ضرورت استفاده از میلگرد حرارتی
مورد قابل توجهی که باید بدانید این است که اکثر افرادی که در حوزه ساخت و ساز فعالیت می کنند، بر این باورند که باید در هنگام انجام این فرآیند اقدامات لازم را برای کم کردن هزینه های ایجاد مساکن انجام دهیم.
یکی از مواردی که باعث افزایش زیاد هزینه ساخت و ساز می شود، بکار گیری از انواع میلگرد ها می باشد؛ بدیهی است بدانید که استفاده از میلگرد های حرارتی در ساخت و ساز امری واجب است و عدم بکارگیری این محصول ممکن است نتایج جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. پس می توان گفت که تمامی هزینه هایی که برای بکارگیری میلگرد های حرارتی به ما الحاق خواهند شد، همگی به نفع ساختمان خواهد بود، ولی استفاده از این محصول الزام قانونی ندارد.
نحوه کار آرماتوربندی میلگرد حرارتی
میلگرد حرارتی می تواند میزان عملکرد بتن را بهبود داده و موجب افزایش کارایی آن شود. و اما نحوه کار آرماتور به مقدار و چگونکی بسته شدن آن بستگی دارد. نحوه کار آرماتور نیز به این گونه می باشد که آرماتور با بتن به هم وصل داده می شوند و همین کار از ایجاد انبساط و انقباض آن خودداری می کند و ترک خوردگی روی بتن وجود نخواهد داشت.
میلگرد حرارتی چگونه اجرا می شود؟
با توجه به سازمان نظام مهندسی، برای اجرا شدن میلگرد حرارتی نباید آن را جوشکاری کرد و برای متصل شدن آرماتور حرارتی، بجای جوشکاری باید از سیم مفتول استفاده نمود. طریق گره سیم مفتول در اکثر مواقع بصورت ضربدری می باشد؛ در این روش میلگرد حرارتی بطور عمود بر روی میلگرد های دیگر قرار می گیرد و سیم مفتولی گه به صورت ضربدری گره می خورد، از زیر آن می گذرد و بر روی میلگرد قرار می گیرد، سپس همین حرکت از سمت رو به رو انجام شده با ابزاری به نام انبر دو سمت سیم مفتول در نقطه مرکز بسته می شود.
اگر می خواهید که کار شما نتیجه بهتری را در بر داشته باشد باید مقدار سیم مفتول مصرفی را رو برابر کنید.
فاصله قرارگیری میلگرد های حرارتی
تعیین فاصله بین میلگرد های حرارتی باید توسط مهندسین فعال در این حوزه مشخص شود ولی در اکثر مواقع آرماتور ها با فاصله ی 25 سانتی متری از هم قرار داده می شوند و باید در نظر داشته باشید که حداکثر فاصله آنها از 50 سانتی متر بیشتر نباشد.
اندازه و سایز میلگرد حرارتی
در اکثر مواقع از میلگرد هایی با سایز های کوچک در ساخت و ساز ها استفاده می شود. بطور کلی میلگرد های ساده در سایز های 4 و 5 بکار گرفته می شوند ولی اگر قصد این را داشته باشیم که مقاومت و استحکام ساختمان را بالا ببریم می توانیم از آرماتور هایی که سایز 4 هستند، استفاده نماییم.
کلام پایانی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، استفاده از میلگرد های حرارتی، الزام قانونی ندارد و اجباری برای استفاده از این محصول در آرماتور بندی نیست و با توجه به شرایط اقتصادی اکثر افراد امکان استفاده از این محصول را ندارند و می خواهند کار خود را با حداقل هزینه ها و بهترین نتایج به پایان برسانند. عدم استفاده از این محصول علاوه بر اینکه بتن را دچار مشکل می کند و باعث ترک خوردگی آن می شود، موجب ورود آب و سولفات به بتن شده و در نهایت موجب خورگی میلگرد ها می شود. به همین دلیل عدم بکارگیری میلگرد حرارتی موجب کاهش استحکام ساختمان می شود . امید است که در آینده قوانینی مبنی بر استفاده از میلگرد حرارتی در ساختمان ها ایجاد شود.