در صنعت ساخت و ساز، یکی از مهم ترین رکن هایی که بسیار حائز اهمیت بوده است، اطمینان از این است که سازه های بزرگ و کوچک در برابر خطرات احتمالی مانند : زلزله، سیل، طوفان های شدید، بسیار مقاوم و ایمن بوده و خطرات احتمالی را تحمل کرده و این عوامل موجب تخریب ساختمان نشوند.
برای جلوگیری از تخریب مساکن باید روش هایی را در حین ساخت و ساز بکار ببریم، یکی از این روش ها که جزء کاربردی ترین موارد در ساخت و ساز ساختمان ها است، نبشی کشی ساختمان است؛ نبشی کشی یکی از ضروری ترین مراحل در صنعت ساخت و ساز است که حتما باید انجام شود.
نبشی کشی ساختمان
نبشی کشی در ساختمان یک مسئله جدا نشدنی در ساخت ساختمان است و می توان گفت که در همه ساختمان ها حین ساخت از این روش برای ایمن کردن آن استفاده می شود. نبشی کشی در ساختمان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که احتمال ریزش و تخریب در دیوار های آن باشد؛ مثلا احتمال ریزش در دیوار های سفالی و آجری وجود دارد. نبشی ها در دو ابعاد 6 متری و 12 متری در ساخت و ساز استفاده می شوند؛ پر کاربردترین ابعاد مورد استفاده، نوع 6 متری آن است.
دیوار هایی که طول آنها بیشتر از 9 متر باشند، نیاز به یک پشتوانه ای دارد که آن را ساپورت کند و این پشتوانه خرید نبشی و استفاده از آن در عملیات نبشی کشی می باشد. یکی از ویژگی های مثبت نبشی این است که می توان آن را از دو جهت وصل کرد. مثلا می توان آن را از یک جهت به سازه اصلی وصل نمود و جهت بعدی آن را به دیواره خارجی متصل کرد.
به این نکته توجه داشته باشید که کاربرد وال پست و نبشی کشی متفاوت است. وال پست انرژی وارد شده توسط عوامل طبیعی مانند زلزله و طوفان و… را دفع کرده و با کمک نبشی آن را به سمت زمین هدایت می کند.
استفاده از نبشی کشی ساختمان برای اجرای وال پست
یکی از شیوه های اجرای وال پست استفاده از نبشی کشی ساختمانی است و در صورتی که تصمیم گرفته شود برای اجرای وال پست از نبشی کشی استفاده شود؛ باید در حین ایجاد وال پست، دهانه ی آن حدود یک سانتی متر از ضخامت دیوار مورد نظر بیشتر باشد. مخصوصا زمانی که استفاده از نبشی اجباری باشد. هدف از این کار قرار گیری تیغه بطور کامل درون قاب وال پست می باشد.
در وال پست های عمودی باید در فاصله یک متر الی یک متر، میلگرد 10 چال شود، این کار به این ذلیل انجام می شود که این میلگرد ها مانند شاخک، قوطی و نبشی را به هم وصل کند. در صورتی که از پروفیل های قائم در داخل دیوار بکار رفته باشد، طول استاندارد دیوار میان دو نبشی نباید بیشتر از 6 متر باشد؛ واگرنه در ازای هر 6 متر باید یک نبشی دیگر استفاده شود.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که بکارگیری نکات بیان شده، تاثیر قابل توجهی را در مقاومت و استحکام دیوار دارد. نکته حائز اهمیت در دیوار های آجری این است که کم ترین ضخامت دیوار بایستی با عرض همان دیوار یکسان باشد، در غیراین صورت بکار گیری از وال پست درون دیوار امری واجب می باشد. لبه های عمود باید به یک تیغه یا ستون سازه ای جوشکاری شده و برای اینکه تمامی درب و پنجره ها بصورت درست اجرا شوند، ضروری است که از نبشی استفاده کنید و این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است.
نبشی ها دارای سایز های 50 تا 150 میلیمتری می باشند و این دسته از مقاطع فولادی برای متصل کردن ستون ها به تیر، ایجاد ستون در فونداسیون، استفاده از وال پست در دیوار، تولید خرپا و سقف بکار گرفته می شود.
کاربرد های نبشی کشی در ساختمان
- نبشی کشی در چال آسانسور: آسانسور، در سمت حرکت کابین، لازم است که سازه و چاه آسانسور تولید شود؛ این سازه با نبشی متصل شده و ایجاد می شود و کل وزن موجود در آسانسور به آن وارد می شود.
- نبشی کشی در ساخت طاق: لبه های نبشی برای ایجاد یک پشتوانه در تولید طاق و سقف مورد استفاده قرار می گیرد و سقف تراس ها بذلیل اینکه ایمن باشند، در آن از نبشی استفاده می شود.
- تقویت سازه: در اکثر مواقع از جوشکاری یا پیچ بری متصل کردن این مقاطع استفاده می شود و یکی از ویژگی های آن، افزایش تحمل کردن بار سازه و افزایش طول عمر آن است.
- کاهش هزینه ها: برای اینکه از تخریب و صدمه جانی و مالی جلوگیری شود بایستی از نبشی کشی در ابتدای ساخت و ساز ساختمان استفاده نمود.
سخن پایانی
واضح است که نبشی کشی از اهمیت زیادی در ساختمان سازی برخوردار است، بنابراین باید از شیوه های درست و قابل اعتماد آن برای اجرا استفاده نمود. قیمت نبشی با توجه با نوسانات بازار، ثابت نمی باشد و به مواردی همچون : نوع، ابعاد، ضخامت و قیمت ماد بکار گرفته شده، بستگی دارد و می تواند در فرآیند نبشی کشی سازه ها نقش تعیین کننده ای داشته باشد.