تفاوت اصلی ورق سفید یا همان ورق گالوانیزه یا روغنی با ورق سیاه ، روش تولید آن است . به عبارتی دقیق تر ورق سیاه با فرایند نورد گرم تشکیل و تولید می شود و ورق سفید به روش نورد سرد .
برای برسی دقیق تر و اختصاصی این موضوع و درک بهتر تفاوت این دو ورق با یکدیگر بهتر است ابتدا مفاهیم و تعاریف این دو ورق را بدانیم تا بتوانیم مقایسه کامل تری از دو نوع ورق داشته باشیم . برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه شما را به مطالعه این مقاله دعوت میکنیم .
اشنایی ورق سفید روغنی
ورق روغنی در واقع ورقی است فولادی که ابتدا به روش نورد گرم گداخته میشود و پس از این مرحله روغن کاری شده و کلاف پیچ میشود و وارد مرحله نورد سرد میشود و در نهایت مجدد کلاف پیچ شده و به بازار عرضه میشود ، ممکن است پس از مرحله نورد سرد به منظور اصلاح و بهینه سازی ، تغییرات جزئی در ورق ایجاد کنند . از انواع ورق سفید میتوان به ورق معمولی (ST12) ، ورق نیمه کششی ( ST13) و ورق فوق کششی ( ST14 ) اشاره کرد .
ورق سفید گالوانیزه را بشناسید
ورق سفید گالوانیزه در واقع ورقی روغنی است که هر دو سطح آن توسط فلز روی پوشیده شده است . این ورق مقاومت بالایی در برابر خردگی و اکسیداسیون دارد به همین دلیل از این ورق اغلب در محل های مرطوب مانند گلخانه ها و سقف های شیروانی خانه ها و سوله ها استفاده میشود . لازم به ذکر است میزان مقاومت در برابر خردگی و اکسیداسیون این ورق به میزان روی به کار رفته در پوشش آن بستگی دارد و به هر میزان که این پوشش ضخیم تر باشد مقاومت در برابر خردگی بیشتر خواهد بود . گالوانیزه کردن ورق سفید یک روش اقتصادی و مقرون به صرفه است و این فرایند به دو روش انجام میشود که عبارتند از گالوانیزاسیون گرم وسرد .
در گالوانیزاسیون سرد ورق را داخل الکترولیت قرار میدهند تا لایه ای مانند روکش از فلز روی بر روی آن قرار گیرد ولی در گاوانیزاسیون گرم ورق را از داخل مخزنی که حاوی فلز روی مایع است عبور میدهن تا لایه ای از روی بر روی ان روکش شود .
تفاوت کیفیت ورق سیاه و ورق سفید
به طور کلی میتوان گفت که ورق های سفید کیفیت بالاتری نسبت به ورق های سیاه دارند و سطح ورق های سفید ، براق و صیقلی است اما هر کدام از این ورق ها کاربرد منحصر به فرد خود را دارند و در صنایع مختلف کاربرد گسترده ای دارند .
تفاوت در کاربرد ورق سیاه و سفید
به طور کلی ورق سیاه در صنایع بزرگ مانند شرکت های نفت و پتروشیمی و کشتی سازی ودستگاه های صنعتی و … کاربرد دارند ولی ورق های سفید معمولا در صنایع و مشاغل کوچک مانند لوازم خانگی و خودروسازی و … . به عبارتی دیگر ورق های سیاه به دلیل استحکام و مقاومت بالای انها و در مقابل ظاهر نه چندان مناسب انها بیشتر در پروژه های بزرگی که زیبایی و ظرافت ملاکی برای تولید کنندگان نیست استفاده میشود و پاسخگوی نیاز این دسته از صنایع و مشاغل است و ورق های سفید به دلیل سطح براق و صیقلی ان بیشتر در حوزه مشاغل کوچک و استفاده های کوچک کاربرد دارد برای مثال در صنعت خودرو سازی زیبایی ظاهری و همچنین ظرافت در تولید و طراحی نقش بسزایی دارد .
تفاوت قیمت ورق سفید و سیاه
تفاوت قیمت ورق های سفید و ورق های سیاه به نحوه تولید آنها بستگی دارد همانطور که بالاتر اشاره کردیم ورق های سیاه به روش نورد گرم تولید میشود و ورق های سفید به روش نورد سرد با توجه به مطالب فوق به دلیل پیچیده بودن فرایند تولید ورق های گالوانیزه و روغنی طبیعی است که تفاوتی در قیمت این دو محصول وجود داشته باشد . به طور تقریبی قیمت ورق های سفید دو برابر ورق های سیاه است .
تولیید کنندگان ورق سیاه و سفید در ایران
از کارخانه های به نام و مشهور ایران میتوان کارخانه فولاد مبارکه اصفحان را نام بر که هم ورق سفید و هم ورق سیاه را در دسته تولیدات خود پوشش میدهد . از کارخانه های تولید کننده ورق سیاه میتوان به کارخانه های فولاد کاویان خرمشهر ، فولاد اکسین خوزستان و فولاد گیلان اشاره کرد و همچنین از تولید کنندگان ورق سفید نیز میتوان به فولاد درخشان ، فولاد غرب آسیا و هفت الماس قزوین اشاره کرد .
تولید کنندگان خارجی ورق سفید و سیاه
کشور های چین ، هند ، روسیه و کره جنوبی هم ورق سیاه و هم ورق سفید تولید و به کشور های دیگر صادر میکنند و از کشور هایی که ورق سفید به ایران صادر میکنند میتوان به آلمان ، ژاپن ، اوکراین و قزاقستان اشاره کرد .
خلاصه ای از تفاوت های این دو نوع ورق
+ نیروی لازم برای تولید ورق های سفید نسبت به ورق های سیاه بیشتر است
+ برای تولید ورق های سیاه تجهیزات کمتری نسبت به ورق سفید لازم است
+ ورق سفید از ورق سیاه سخت تر است
+ ورق سفید کیفیت بالاتری نسبت به ورق سیاه دارد
+ سطح ورق سفید صاف و صیقلی است و سطح ورق سیاه کدر و تیره است
+ ورق های سفید در صنایع کوچک و ظریف ولی ورق های سیاه در صنایع و مشاغل سنگین کاربرد دارد
+ ورق های سفید از نظر قیمت از ورق های سیاه گرانتر و ارزشمند تر هستند