شاید در ابتدا عرضه فولاد در بورس کالا را یک کار جدید با چالش های فراوان قلمداد شود ولی از آن می توان به عنوان راهکاری برای خروج از این روزهای تیره و تار صنعت فولاد دانست که در صورت رعایت تمامی مسائل مرتبط با آن می تواند تولید کنندگان و سازندگان را از چالش های دیگر رها سازد.
با توجه به قوانینی که توسط وزارت صنعت معدن و تجارت برای این بازار تعریف شده است تنها تولید کنندگانی که محصولات خود را در بورس کالا ارائه کنند می توانند در این زمینه نقش ایفا کرده و اجازه صادرات را خواهند داشت. که با توجه به این دستور تولید کنندگان تمامی محصولات خود را به این بازار تزریق می نمایند.
البته باید این نکته را نیز بیان کنیم که در فصول پاییز و زمستان میزان مصرف مقاطع فولادی در داحل کاهش محسوسی به خود می بیند که موجب رکود در بازار شده و در بعضی از مواقع سازندگان را با چالش های مالی فراوانی رو به رو می کند که در صورت باز نشدن راه صادرات این معضلات دو چندان خواهد شد.
با توجه به قیمت بالای ارز و قیمت مقاطع فولادی در بازارهای جهانی، صادرات را می توان گره گشای این صنعت دانست که می تواند مانند دم مسیحایی بر پیکره نیمه جان این صنعت وارد کرده و بسیاری از معضلات را بر طرف نماید. در نتیجه در صورت رعایت دستورالعمل های ابلاغی، تولید کنندگان می توانند به این بازار مالی بسیار خوب دست پیدا کنند.
افزایش قیمت و رونق در معاملات شمش فولادی
با توجه به عرضه تمامی محصولات کارخانه های تولیدی و در دسترس مشتریان و متقاضیان قرار گرفتن محصولات فولادی دیگر از کمبود در بازار خبری نیست و این را می توان به عنوان عامل ثبات در بازار دانست که توانسته از رشد بی حساب و کتاب قیمت آهن آلات جلوگیری نماید.
افزایش موجودی شمش در بازار و به طبع آن حجوم نوردکاران برای خرید این محصول استراتژیک که خوراک واحدهای تولیدی می باشد می تواند چرخه تولید را به حرکت در آورده و خیلی از مشکلات این صنعت همچون تامین مواد اولیه را بر طرف نماید.
این حجم تقاضا می تواند باعث افزایش قیمت شمش های فولادی شده و در صورتی که از این محصول برای ساخت محصولاتی همچون میلگردها استفاده شود، و با توجه به هزینه های جانبی همچون مالیات بر ارزش افزوده و هزینه های جابه جایی و حمل و نقل می تواند قیمت میلگرد را تحت تاثیر قرار داده و آن را افزایش دهد.
به طور مثال در هفته اول آبان ماه میزان 130 هزار تن از این محصول به بورس کالا تزریق شد که خریداران نزدیک به 88 درصد از آن را که رقمی حدود 110 هزار تن می باشد را خرید کردند، که می توان این گونه نتیجه گیری کرد که حجم زیادی از تولیدات در بورس به فروش رفته است.
ایرادات عرضه کامل فولاد در بورس کالا
با توجه به محاسن متعددی که در این زمینه وجود دارد اما در این بین متاسفانه مشکلاتی نیز وجود دارد که در صورت بر طرف نکردن و چاره اندیشی در مورد آن ممکن است مشکلات عدیده ای را برای تولید کنندگان به وجود بیاورد.
از جمله این مشکلات برای تولید کنندگان خرد و کوچک می باشد که نمی توانند تمامی محصولات خود را به این بازار ارائه کنند. زیرا با توجه به پروسه زمانی که برای تولید وجود دارد امکان این کار را از آن ها سلب نموده است.
یکی دیگر از این مشکلات قراردادهایی می باشد که بسیاری از کارخانه ها با خریداران کلان امضا می کنند و متعهد می شوند که در این بازه طولانی مدت تمامی محصولات خود را به آن ها واگذار نمایند که در این صورت ممکن است مشکلاتی را برای آن ها به وجود خواهد آورد.
در صورت عدم تمکین سازندگان فولاد جریمه می شوند
یکی از قوانین که بسیار با جدیدت توسط وزارت ابلاغ شده است این است که در صورتی که شرکت ها محصولات تولیدی خود را در بورس ارائه نکنند امکان خرید شمش فولادی را نخواهند داشت که در این صورت اگر بخواهند از بازار آزاد این تامین مواد اولیه را انجام دهند هزینه تولید به شدت افزایش خواهد یافت.
افزایش هزینه تولید را می توان به عنوان بزرگترین جریمه برای یک واحد تولیدی دانست، زیرا در صورت افزایش هزینه و کمبود نقدینگی حتی ممکن است شرکت دچار خسارت های سنگینی شود که بر طرف کردن آن ها معضل بزرگی به حساب می آید.
کارشناسان بر این باورند که برای بر طرف کردن این مشکلات نیاز است تا دولت دست از مداخله بر روی قیمت گذاری ها برداشته و بیش از پیش این بازار را با مداخله های غیر ضروری دچار تلاتم نکند.