میلگرد اوتکا که احتمالا نام این مقطع را در صنعت ساختمان سازی و اسکلت بندی های ساختمانی شاید شنیده باشید، محصولی فولادی است که در جهت ارتقای سطح استحکام و تقویت ستون بندی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع آرماتور های اوتکا یا ادکا تقویت کننده های فولادی هستند که تمام ویژگی های مورد نیاز برای ارتقا مقاومت اتصال های سقف و ستون را دارند و در نتیجه به طور گسترده ای در آماده سازی اسکلت بندی سازه و افزایش استحکام آن بکار گرفته می شوند.
میلگرد های فولادی اوتکا که به آرماتور های عصایی نیز در بازار مشهور می باشند، بصورت بنیادی یک محصول تقویت کننده تیرچه و سقف ساختمانی است که برای بکار برده شدن با اجزای مختلف اسکلت ساختمانی طراحی شده اند. بطور کلی اجزای اسکلت بندی نوع قرار گیری و استفاده از این میلگرد ها را برای افراد دارای مهارت در این زمینه مشخص می کنند و با توجه به نوع پیکر بندی های مختلف موجود در بدنه ساختمان، میلگرد ادکا می تواند وظایف متعددی را بر عهده داشته باشد.
از آنجایی که این نوع میلگرد دارای اهمیت بالایی در تقویت اتصالات تیرچه های ساختمان دارند، باید توسط افراد آموزش دیده و ماهر و به شکل اصولی انجام گیرند تا بهترین نتیجه را دربر داشته باشند. به همین جهت ما نیز در این مقاله سعی خواهیم داشت تا شما را با این میلگرد های عصایی شکل بیشتر آشنا کنیم و روش استفاده اصولی از آن را مختصرا توضیح دهیم.
اهمیت نصب اصولی میلگرد اوتکا
اتصالات میلگرد های تقویت کننده اوتکا پس از از آن که الزامات مربوط به سطح ایمنی اسکلت بندی ساختمان و دوام سازی بتنی به انجام رسیدند، می توانند باعث ایجاد پیوند های متعادل و مستحکم تر شدن سقف شوند و بطور کلی از دامنه ارتعاضات موجود در بدنه ساختمان بکاهند. بنابراین می توان طراحی آن ها را بر اساس طرح بتن مسلح و نوع قرار گیری بخش های مختلف تیرچه انجام داد. برای استعلام قیمت آهن آلات می توانید وارد صفحه اصلی سایت شوید و از اخرین تغییرات باخبر شوید.
لزوم اجرای دقیق و نصب این اتصالات فولادی می تواند راه حلی سریع و راحت برای تقویت سقف و تیرچه ساختمان مورد نظر باشد و از این رو به عنوان روشی موثر بر تقویت و ارتقا سازه های موجود عمل خواهد کرد. گفتنی است که رفتار آرماتور های ادکا پس از نصب اصولی آن ها، به شرایط موجود عضو بتنی ساختمان بستگی خواهد داشت و برای بکار گیری از این مقاطع کاربردی باید به این موضوع توجه زیادی کرد.
اتصالات فولادی و بتنی بین اجزای مختلف سازه های موجود با نصب اصولی میلگرد های تغییر شکل یافته اوتکا در حفره های ایجاد شده تقویت خواهند شد. گفتنی است که اتصال بین میلگرد های ادکا و بتن موجود در سقف و تیرچه ها از طریق اتصال با ملات لنگر استاندارد امکان پذیر خواهد بود. با توجه به این که این میلگرد ها دارای انواع یک طرفه و دو طرفه می باشند، بر روی اکثر تیرچه های موجود بر روی ساختمان قرار خواهند گرفت و خم موجود در هر طرف آن ها حدود 180 درجه خواهد بود. این موضوع باعث خواهد شد تا شخص آرماتور بند آزادی عمل بیشتری را برای اجرای میلگرد های اوتکا در بخش های مختلف سازه داشته باشد.
مکانیزم میلگرد های اوتکا در سازه
درمورد عملکرد میلگرد های اوتکا نیز باید گفت که بار کششی تحمیل شده به ستون ها و تیر های سازه را متعادل خواهند کرد و این فرایند فقط در صورتی نتیجه خواهد داد که فواصل استاندارد را در جایگذاری آن ها رعایت کنیم. میلگرد های اتکا پس از نصب بار ها و فشار های اضافی را با استفاده از درهم تنیدگی های موجود در ساختار اسکلت بندی به ستون های مهار کننده منتقل داده و سپس آن ها را به بخش های ستونی دیگر انتقال می دهد تا بار اضافی بر روی هیچ کدام از تیر های ساختمان وجود نداشته باشد.
بار اضافی به ستون های ساختمانی می تواند دو مشکل عدیده را در سازه به وجود آورد؛ در وهله اول ممکن است که بخش های مختلف اسکلت سازه دچار ترک های برشی شوند و مورد دوم نیز مربوط شکست دیواره ها و سقف مربوط می شود که استفاده از میلگرد های اوتکا بهترین روش برای جلوگیری از بروز این مشکلات خواهد بود. بطور کلی ویژگی های میلگرد های اوتکا یا عصایی به شرایط نصب، وضعیت موجود بتن به عنوان ماده اولیه و عوامل محیطی موثر بر دوام بستگی خواهد داشت، به همین منظور ضروری است تا این پارامتر های گفته شده را در جایگذاری و استفاده از میلگرد های اوتکا در نظر داشته باشید.
مزایای استفاده از میلگرد اوتکا در سازه
میلگرد اوتکا از جمله مقاطع فولادی است که امروزه به طور گسترده در ساخت و ساز ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و به طور کلی باعث ارتقای استحکام و متعادل شدن بار های اضافی وارد بر تیر ها و ستون های ساختمانی می شوند و به عنوان یک واحد کاملا کاربردی عمل خواهند کرد. در زیر به چند مورد از مزایا و ویژگی های مثبت این آرماتور ها اشاره خواهیم داشت.
- انعطاف پذیری بیشتر اسکلت بندی و ستون های سازه
- تحمل بار بیشتر تیر ها و ستون های ساختمانی و میلگرد های کششی
- جلوگیری از ایجاد ترک های برشی و آسیب های دیگر در بخش های مختلف ازه
- منع خیز های سقف سازه و جلوگیری از ریزش کامل سقف در مواقع بحرانی
- کاهش دامنه های ارتعاشی در بخش های تشکیل دهنده سازه