لوله مانیسمان یکی از انواع لوله فولادی هستند که هیچ گونه درزی ندارد و برای لوله کشی و تاسیسات کاربرد دارند. از کاربرد های دیگر ان می توان به استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی اشاره کرد.
بر خلاف سایر لوله های فلزی برای اتصال انها به یک دیگر از روش جوش استفاده نمی شود. لوله های ثابت یا مانیسمان به دلیل ساختار یکپارچه و استحکام جامد خوب می توانند سیالات با دمای و فشار بالا را حمل کنند.
روش های خاصی که برای ساخت این نوع لوله استفاده می شود، لوله های مانیسمان را نسبت به سایر لوله های موجود در بازار گرانتر می کند. برای استعلام قیمت لوله باید نوع ان را مد نظر داشته باشید.
لوله های مانیسمان به دلیل عدم نیاز به فرایند جوشکاری، عموماً ایمن تر از لوله های جوشی هستند، مشکل کمتری دارند و به دلیل طول عمر بیشتر و استحکام بیشتر در صنایع حساس بسیار رایج هستند. برای ساخت لوله های مانیسمان اغلب از فولاد یا فولاد کربن استفاده می شود. از سوی دیگر، برخی از انواع لوله های بدون درز نیز از فولاد آلیاژی و مس ساخته می شوند.
فرآیند ساخت لوله های مانیسمان
فرآیندهای تولیدی متفاوتی برای لوله های بدون درز وجود دارد که در کارخانه های مطرح به کار گرفته می شوند. برای ساخت لوله های مانیسمان، ابتدا شمش فولادی با سنبه مانیسمان پانچ می شود. لوله های مانیسمان از لوله های مادر و اولیه ساخته می شوند که ضخامت و قطر بیشتری نسبت به لوله اگزوز دارند. به این ترتیب ابتدا میله فولادی تا دمای بسیار بالا گرم می شود و سوراخ اولیه از سنبه ایجاد می شود که قطر بیرونی سنبه برابر با قطر داخلی لوله است و محصول نهایی تحت تست های مخرب و غیر مخرب قرار می گیرد.
مرحله اول اماده سازی مواد اولیه تولید
بر خلاف لوله های فلزی بدون درز، لوله های بدون درز از دو ماده خام زیر ساخته می شوند:
- شمش یا بلوک های فولادی
- پروفیل های فولادی مستطیلی
در مرحله اول بلوک ها یا پروفیل های مستطیلی با توجه به شرایط خط تولید باید ابعاد و اندازه های خروجی تعیین شوند. البته سازنده علاوه بر واردات مواد اولیه باید ضخامت و سایر ظاهر لوله های بدون درز را نیز تعیین کند و استاندارد مورد نظر خود را انتخاب کند. یعنی تصمیم بگیرند که چه ابعاد و چه سایزی از انها باید تولید شود.
مرحله 2: برش و حرارت دادن شمش و مواد اولیه
مواد اولیه به سمت خط تولید روانه می شوند و به اندازه های معمولی شکسته می شود. سپس کوره های قوس شروع به گرم کردن بلوک ها می کنند.
نکته این است که بلوک ها باید به اندازه کافی حرارت داده شوند تا نرم شوند و اجازه دهند شکل بگیرند. در این زمان، یک میله سوت، شکل و نماد به طور همزمان می چرخند و فرآیند تولید در حال اتمام است.
مرحله 3: تاب گیری و شکل دهی
پس از اتمام کار، نوبت به جلا دادن و برش دادن بالا و پایین میله می رسد. در این قسمت میله شکل و شکل لوله ای به خود گرفته است و تنها سازندگان باید آخرین برخوردها را انجام دهند.
در این زمان بنا به درخواست و درخواست مشتری می توان لوله را به سایزها و ابعاد دیگر تغییر داد و به مرحله نهایی رفت.
مرحله نهایی: تولید و بسته بندی کامل و ارسال
مرحله نهایی تولید تست و ازمون سنجی کیفیت محصولات است. در مرحله آزمایش، ضایعات و محصولات نامرغوب حذف می شوند و سایر لوله های با کیفیت در اندازه ها و ابعاد مختلف بسته بندی می شوند.
لوله های تولید شده به مرحله ی تست و بازرسی میروند. در مرحلهی تست، ضایعات و محصولات بی کیفیت، از رده خارج می شوند و سایر لوله های با کیفیت، در سایزها و ابعاد مختلف بسته بندی و به انبار ارسال می شوند.
کاربردهای اصلی لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان به همراه لوله های جوشی از پرمصرف ترین محصولات فولادی هستند. این لوله ها در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی، نیروگاه ها و انواع آبرسانی مورد استفاده قرار می گیرند و در اندازه های مختلف برای رفع نیاز مشتریان عرضه می شوند.
- برای استفاده و انتقال مایعات با فشار بالا
- استفاده برای صنایع غذایی و دارویی
- استفاده در خطوط هیدرولیک
- کاربرد فراوان در خطوط لوله نفت و گاز
انواع لوله مانیسمان:
نسبت قطر به ضخامت لوله های مانیسمان را به دسته های زیر تقسیم بندی می کند.
لوله رده سبک : قطر کمتر نسبت به ضخامت لوله، این دسته ها در اندازه های 1 تا 16 اینچ و ضخامت های 3 تا 7.9 میلی متر هستند. لوله گاز از نوع مانیسمان نیز در این دسته قرار می گیرد.
لوله های کلاس 40: لوله های این دسته از قطر 0.5 تا 16 اینچ و ضخامت 2.7 تا 12.7 میلی متر است.
لوله مانیسمان گرید 80: لوله های این دسته دارای قطر 0.5 تا 16 اینچ و قطر 3.7 تا 21.4 هستند.
لوله های کلاس 160: لوله های این دسته دارای قطرهایی مانند کلاس 40 و 80 هستند، اما ضخامت آنها از 4.7 تا 40.4 متغیر است.
تاریخچه لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان ابتدا توسط برادران مانیسمان اختراع شد و علت نام گذاری ان نیز به همین دلیل بوده است. لوله های فولادی بدون درز بسیار حائز اهمیت بوده و در بین لوله های موجود در بازار کاربرد دارند
لوله های مختلفی در صنعت وجود دارد که از جمله آنها می توان به لوله های فولادی، لوله های فولادی ضد زنگ، لوله های آلیاژی و لوله های دیگ بخار اشاره کرد. لوله مانیسمان که به آن لوله بدون درز نیز می گویند مانیسمان یا لوله بدون درز برای اولین بار در ایران در دو مرحله خشن و ظریف ساخته شد. این لوله ها تا قطر 24 اینچ و لوله های موج دار در قطرهای بزرگ تولید می شوند. در موارد خاص امکان ساخت لوله های بدون درز تا قطر 42 اینچ نیز گزارش شده است.
گروه ملی صنعتی فولاد ایران (اهواز) و کارخانه های لوله دقیق کاوه انواع لوله های سبک و 40 لوله با کیفیت مانیسمان را تولید می کنند.