در صنعت ساختمان سازی سه سازه اسکلت فلزی، چوبی و بتنی مطرح می باشند و از گزینه هایی هستند که پیش روی مهندسین ساختمان سازی قرار می گیرند. تیرآهن و میلگرد مقاطع فولادی هستند که در سازه های فلزی به کار می روند و استحکام سازه ها را به ارمغان می اورند. اما سازه چوبی تقریبا از این صنعت خارج شده است و تنها در برخی ساختمان های لوکس و خاص به کار برده می شود.
عمده سازه های کشور ایران از اسکلت فلزی و بتنی ساخته شده اند و در حال حاضر انتخاب میان این دو یک چالش بسیار بزرگ می باشد. سوالات و ابهامات بسیاری وجود دارد که می تواند برای تفاوت و مزایای هر کدام مطرح نمود. اسکلت ساختمان ها استحکام ان را به ارمغان می اورند و باید گزینه مناسبی برای احداث انها انتخاب شود.
جدای از بحث هزینه ها، معایب هر کدام از سازه های بتنی و فولادی مطرح می باشد. استحکام و برتری یکی از این سازه ها بحث تخصصی بین مهندسان عمران است.
وجود اختلاف نظر بین مهندسین سازه و ساختمان سازی برای انتخاب بین سازه فلزی و بتنی باعث شده است تا ابهامات زیادی در ذهن مردم و حتی متخصصان شکل گیرد. این امر انتخاب سازه ساختمان را برای انها سخت تر کرده است و این ابهامات شامل برتری، قیمت، استحکام و راحتی اجرا را شامل می گردد.
تفاوت قیمت اسکلت فلزی با بتنی چقدر است؟
بحث اقتصادی اولین موردی است که در انتخاب سازه بین بتن و فلز مطرح می گردد. قیمت تمام شده برای اسکلت ساختمان در کنار استحکام قابل قبول باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.
قبل از اینکه ساخت و ساز اغاز شود باید یک براورد هزینه از سوی متخصصان با توجه به قیمت روز مواد لازم جهت ساخت سازه فلزی و بتنی صورت گیرد. قیمت میلگرد، تیراهن، سیمان و … به صورت روزانه در حال نوسان هستند و باید یک براورد داشته باشیم که ساختمان سازی با اسکلت بتنی یا فولادی چقدر هزینه می برد؟
هر چند قیمت اهن الات افزایش یافته است اما در مقابل نوسان قیمت بتن نسبت به فولاد کمتر است. در نتیجه می توان نتیجه گرفت که قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی کمتر از ساخت سازه فولادی بوده و به لحاظ اقتصادی نیز گزینه مناسب تری به شمار می رود.
پس به این نتیجه رسیدیم که هزینه سازه بتنی کمتر از سازه فولادی است اما این اختلاف چقدر می باشد؟
به لحاظ قیمتی در حدود ۲۰-۳۰ درصد اختلاف هزینه بین ساخت اسکلت (اجرای فونداسیون و ساخت تیر و ستون) وجود دارد. اما به خاطر داشته باشید که پلان هر ساختمان و عوامل دیگر این مقدار را تغییر خواهند داد.
سازه علاوه بر اقتصادی بودن باید در برابر زلزله و اتیش سوزی نیز مقاوم باشد. برای شروع ساخت سازه فلزی نقدینگی زیادی مورد نیاز است و هزینه مستقیم پرداختی جهت مصالح و اجرت برای ساخت سازه فلزی بسیار کمتر از بتنی است.
سازه فلزی و محاسبه هزینه ساخت ان
فولاد یکی از قدیمی ترین و پرکاربرد ترین متریال برای ساخت و ساز در کشور ایران است. برای سازه های فلزی از انواع تیرآهن استفاده می شود و ساختار و اسکلت ساختمان ها را شکل می دهند. روش اتصال این سازه به یک دیگر جوشی است. تیرها قابل برش و جوش دارند و به یک دیگر با استحکام بالا جوش خواهند خورد.
مزایا
- سازه فلزی وزن کمتر نسبت به نوع سازه بتنی دارد.
- قطعات فولادی مقاومت بالایی دارد و مناسب برای ساختمان های بلند و برج ها می باشد.
- دوام و ماندگاری بالا در عین نگهداری اسان و اتصال مناسب
- مقاومت بالا در برابر فشار
- بالا بودن سرعت نصب و اسکلت بندی کلی ساختمان در ابتدای پروژه
- در صورتی که اشتباه محاسباتی پیش بیاید به راحتی توسط جوش و برش حل می گردد
- قابل افزایش حجم پروژه و یا تقویت استحکام
- برگشت سرمایه سریع
محاسبه هزینه
همانطور که از نام این سازه پیداست از پروفیل های فولادی برای اسکلت بندی استفاده می شود و مقاطع فولادی اصلی ترین پروفیل ها هستند. در سازه های فولادی از تیر برای ساخت ستون ها، تیرهای اصلی و تیرهای فرعی استفاده می شود و استفاده از آرماتور به ساخت فونداسیون ها، دیوارهای قاب و سقف محدود می شود.
قیمت مقاطع فولادی حتی به صورت روزانه تغییر می کند و نمیتوان رقم مشخصی برای ان اعلام کرد اما هزینه های اجرا از فرمول های زیر تبعیت می کنند.
هزینه میلگرد تمام شده سازه = مساحت کل زیر بنای ساختمان * میلگرد مصرفی در هر متر مربع * هزینه یک کیلوگرم میلگرد
دستمزد اجرای سازه فلزی نیز به فرمول زیر انجام می شود :
هزینه دستمزد اسکلت بتنی*مساحت زیر بنا = حق الزحمه
سازه بتنی و هزینه ساخت ان
در ساخت سازه های بتنی از مصالحی مانند بتن، شن، ماسه و آرماتور استفاده می شود و در این ساخت ابتدا پی، ستون و تیرهای اصلی توسط تیرهای متقاطع ساده و آجدار به هم متصل شده و طرح و نما به طور کامل مشخص می شود.
سازه بتنی در دهه گذشته بسیار رایج و پرکاربرد شده است. اجرای آن با میلگرد و بتن آماده می باشد و نحوه اجرایی کردن این نوع سازه با بافت تیر و میلگرد ها اغاز می شود و سپس با قالبهای فلزی یا چوبی دور آنها کامل بسته شده و بتن اماده تزریق می شود.
مزایا :
- ساخت و ساز با هزینه کمتر نسبت به فولاد
- قابلیت شکل پذیری بالا و اجرای نماهای پیچیده تر
- مقاومت بالا در برابر اتش سوزی
- مقاومت بالا در برابر رطوبت و اتش سوزی
- عایق در برابر صورت و گرما و سرما
محاسبه هزینه سازه بتن
همانطور که می دانید از میلگرد برای سازه های بتنی استفاده می شود و اگر بخواهیم نسبت وزن میلگرد مصرفی در ستون ها را حساب کنیم به صورت استاندارد بین 8 تا 12 کیلوگرم بر متر مربع نیاز است. در مقابل وزن میلگرد حرارتی نسبت به زیر بنا یک کیلوگرم در هر متر مربع است و با یک تخمین نسبت وزن میلگرد سر تیرچه بین 1 تا 1.2 کیلوگرم بر متر مربع است و نسبت میلگرد در تیرچه زیربنا بین 6 تا 8 کیلوگرم بر متر مربع است.
در حالت کلی به ازای هر متر مربع میلگرد در یک سازه بتنی با سقف دال دو طرفه بین 60 تا 85 کیلوگرم بر متر مربع است.
هزینه خرید و اجرای بتن = قیمت بتن در هر تن *میزان بتن مصرفی به ازای هر متر مربع * زیر بنای ساختمان
مطلب بسیار کاملی بود، بنده خودم سازنده هستم و بتن آرمرو توصیه می کنم چون زمان کمتر و مقاومت بیشتری رو در پی داره
سلام وقت بخیر، مطلب جالبی بود اما در حال حاضر واژه ارزان وجود نداره تو ساخت و ساز
سلام وقت شماام بخیر، بله در بحث آهن الات و مقاطع فولادی مخصوصا میلگرد و تیرآهن و پروفیل به شدت با نوسان قیمت مواجه ایم اما این موضوع در همه ابعاد اقتصادی احساس میشه و حق با شماست.